İlçemizin Tarihçesi

Ula şehrinin ne zaman kurulduğuna dair kesin bilgi olmamakla beraber, M.Ö. 6. yy. kurulduğu tahmin edilmektedir. Ula’nın yer aldığı bölge, Fethiye ve Kınık dışında antikçağlarda Karia adıyla bilinmektedir. Atina’daki kazılarda çıkarılan kitabelerde M.Ö. 1440 tarihinde İyonlularla anlaşma yapan Karialılara ait şehirler arasında “Ola” adı geçmektedir.

Evliya Çelebi ise eserinde, Menteşe Beylerinden Ulama Bey tarafından fethedildiği için Ola adının “Ula” olarak değiştirildiğini kaydetmektedir. XVII. Yüzyılda Ula’nın dört bir yanının bağlık, bahçelik olduğu, yetiştirilen üzümlerin Mısır’a gönderildiği Evliya Çelebi tarafından kaydedilmiştir. Ula 1954 yılında ilçe olmuştur.