Tarihi ve Turistik Yerler

Ula’nın M.Ö.’ye uzanan tarihinde Ula şehir merkezi içinde Yedi Delik ve Thera Antik Kenti bulunmaktadır. 7 Delik erken dönem mezar kalıntıları olup mağarada 14 mezarı kapsayan çok katlı bir yapı mevcuttur. İlçe içinde Alicin Dağı eteklerindedir.

YENİ CAMİİ (KOÇARLI CAMİİ)

Mehmet bin Mustafa tarafından 1376 yılında yaptırılan bu camii, Ula’nın Demirtaş Mahallesindedir. Halk arasında Koçarlı Camii olarak bilinmektedir. 2006 ile 2007 yılları arasında tekrar tadilat yapılarak temel değerlerimiz olan Yeni Koçarlı Camii mirasını sürdürmektedir.

HÜSAMETTİN EFENDİ TÜRBESİ

Müslümanlığın sevilmesinde ve geniş kitlelere yayılmasında önemli bir misyonu üstlenen din ulularından biri de Hüsamettin Efendidir. Muğla'da türbesi olan Şahidi efendinin oğlu' dur. Uzun zaman dini merkez olma özelliği taşıyan Ula'da Hüsamettin Efendinin büyük tesiri olmuştur. Türbesinin karşısında kendi adıyla anılan bir cami bulunmaktadır. Yine türbesinin  hemen yanında halk arasında kara selvi denilen çapı en az 3 metre olan kimlerin tarafından dikildiği bilinmeyen 2 tane tarihi ağaç vardır.

MÜFTÜ CAMİİ

Cami, Ula’nın Ayazkıyı Mahallesindedir. Kitabesinden, Hüsamettin Efendi tarafından 1622 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Camii 1892, 1899, 1947, 1950 ve 1962 yıllarında onarım görmüştür. Minaresi 61 basamaklıdır.

AĞALAR CAMİİ

Ula’nın Alparslan Mahallesinde bulunmaktadır. 1549 yılında, Ula eşrafından Hacı Ali Ağa tarafından yaptırılan bu caminin minaresi ise 1897 yılında, 68 basamaklı olarak yine Ula Ağalarından Hamza Bey tarafından yaptırılmıştır. Minaresi ve çatısı 1926 yılında meydana gelen deprem ile yıkılmıştır. Cami, esaslı bir onarım görmüş olup, bugün yeniden yapılan minaresi 34 basamaklıdır.

YEDİ DELİK MAĞARASI

Ula’nın M.Ö.’ye uzanan tarihinde Ula şehir merkezi içinde Yedi Delik ve Thera Antik Kenti bulunmaktadır. Yedi Delik; erken dönem mezar kalıntıları olup mağara da 14 mezarı kapsayan çok katlı bir yapı mevcuttur. Ula'nın doğusunda, Alicin Dağı'nın yükseldiği yerdedir. Karyalılar'a ait olduğu bilinen bu mağaralarda 14 tane mezar bulunmaktadır. Eski inanışa göre ölüm kabul edilmeyip, ölümden sonra ruhun dirildiğine inanıldığı için ölülerin dirildiklerinde insanların saldırmaması için yüksek kayalara açtıkları mezarlara ölülerini bırakırlardı. Bu yedi delik o günkü mağaraların tahrip olmuş halidir. İçerisinde küçük odacıkların olduğu mezarların için de taş yataklarda mevcuttur.

THERA (OKKATAŞ) ANTİK KENTİ

Thera Antik Kenti (Okkataş Antik Kenti) Ula’nın hemen 3 km güney batısında Okkataş Mevkii denilen yerdedir. Karia’lıların önemli yerleşim yerlerinden biri olan bu antik kentte muhteşem Kaya Mezarları, Tiyatro ve Agora bulunmaktadır. Buluntular buranın önemli yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Ula Belediyesi  Muğla Üniversitesi ve Kültür Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa yapılacak çalışmalar bu önemli kenti gün yüzüne çıkaracaktır.

ULA KANYONU - KAPIZ

İlçenin güneyinde bulunan ve halk arasında kırk urganlık denilen kapız, İlçe merkezine yakın mesafede olup çevre yolu ile ulaşılabilir. Başlangıç noktası olarak, Ula’nın 5 km uzağındaki Kızılağaç Köyü’ndeki kanyon girişi ile 10 km lik bir yürüyüş parkuru ile büyük ve küçük şelalelere ulaşmak mümkündür. Jeolojik kırıkların ve suların etkisiyle doğa harikası olan kanyon doğa yürüyüşçüleri için bulunmaz bir nimettir. Bahar aylarında tüm haşmetiyle akan şelaleler, fotoğrafçıların da ilgisini çekmektedir.

ULA GÖLETİ

Ula ilçe merkezine 2 km. uzaklıkta bulunan, Ula ovasının su ihtiyacının büyük ölçüde karşılayan, ormanlık alan içinde seyirlik bir mevkiidir. İlçe ile birleşik sulama göletiyle, bu gölette yapılan amatör balıkçılık ve gölette bulunan 2 restoran ve 1 seyir tepesi piknik alanı bulunmaktadır. Burada her türlü mahalli yemeklerin yanı sıra deniz ürünleri de yenilebilmektedir. İnsanların huzur bulduğu orman içindeki yürüyüş ve dağ bisikleti yollarıyla da doğaseverlere çeşitli olanaklar sunmaktadır. Ayrıca gölette amatör olarak balık avcılığı da yapılabilir.

AKYAKA

Antik çağlardan beri üzerinde yerleşim olduğu bilinen Akyaka yakın yıllara kadar gözlerden uzak küçük bir balıkçı köyü idi. Akyaka’nın geniş kitleler tarafından tanınması 1970’lerde küçük çaplı olarak başlayan turizm faaliyetleri 1980’lerde turizm patlamasına dönüşmesi ile olmuş ve sonrasında Akyaka “turistik belde” görünümünü almıştır.
Çevre ilçe ve illerden, büyük şehirlerden birçok ziyaretçiye sahip Akyaka’nın sahip olduğu bakir doğası, yazın bile hiç kesilmeyen meltemi için bu ziyaretçilerin Akyaka’da yazlık evler, turistik tesisler inşa etmeye başlamalarını sağlamıştır. Ula’nın eski evleri örnek alınarak günümüzün modern mimarisi ile birleştirilmiş ve Akyaka’ya has bir sentez oluşturulmuştur. Nail ÇAKIRHAN Akyaka’da kendi yaptığı ve geleneksel mimariyi tüm yönleriyle yansıtan eviyle 1983 senesinde Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştır.

GEYİK KANYONU

Uzunluğu yaklaşık 20 km den fazla 600–650 metre derinliğe sahip Karabörtlen Köyünden Denizli İl sınırına kadar uzanan, İlçemiz Arıcılar Köyünde bulunan gizli doğa cenneti Geyik Kanyonu, çeşitli bitki örtüsü ve yaban hayatı açısından zengin bir kanyondur. Bu kanyon geyiklerin geçiş noktası olmakla beraber zengin bitki örtüsü içerisinde ki mağaralardaki sarkıt ve dikitler ise birçok dağcıyı cezbetmektedir.