Kültürel ve Mimari Yapı

YÖRESEL LEZZETLER

Ula’nın sarımsağı meşhurdur. Diğer yörelerin iri taneli sarımsaklarına karşılık Ula sarımsağı küçük taneli ancak aroması ile hiçbir sarımsağa benzemez ve hemen hemen her yemeğin içinde de yer alır. Yemekler genellikle Akdeniz kültürü etkisinde sebze ağırlıklı ve zeytinyağlıdır. Ayrıca Ula’da sabahları kahvaltı yerine yaprak ciğer ve Ula Kebabı yenir. Müthiş bir lezzet mutlaka öneririz. Yöresel yemekleri de İlçe de ki birçok lokantada her gün bulabilirsiniz. Çiçekli Köyün de Radyocu Kemal’in Yerinde sadece buraya özgü “Ekşili Tavuk” yemeden gitmeyiniz. Gölette ve Çiçekli Köyü’nde çam ormanları arasında muazzam bir köy kahvaltısı yapabileceğiniz çeşitli işletmeler bulunmaktadır

KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ

Her yıl Eylül Ayının ilk haftası Ula Belediye Başkanlığı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Kültür Sanat Festivali ve Geleneksel Boğa Güreşi Çarşamba gününden Pazar gününe kadar dolu dolu yaşayabilir, bu şirin ilçemizi keşfedebilirsiniz.

ULA EVLERİ

Muğla ilindeki sivil mimarlık örneği evlerin en güzellerini Ula’da görebilirsiniz. Rahmetli Nail ÇAKIRHAN ile AĞA HAN mimarlık ödülünü almış İlçenin adıyla anılan Ula Evleri, bugün için İlçenin sakin şehir unvanı almış turizm beldesi Akyaka’ya ilham kaynağı olmuş ve Akyaka’nın bu güne taşınmasında belirleyici unsur, olmuştur.

ULA da evleri iki kategoride incelemek gerekir. İlki varlıklı ailelerin ve yöneticilerin oturduğu Konak tipi evler, ikincisi halkın oturduğu evler. Bu evlerin ortak noktası istisnasız hepsinin bahçeli olması, sokağa sağır, kuzulu kapılardan geçildikten sonra bahçeye açılan konut, hayat ve sebze meyve bahçesinden oluşmasıdır.Ula Evlerinin; tek katlı, iki odalı, sofalı, hayat ve sebze –meyve bahçesini ayıran 50cm yükseklikteki çiçek duvarı,(Ula’ya mahsustur) tulumba ve havuz, ahşap işçiliği, gömme dolap ve tavan süslemeleri belirgin özellikleridir. Bu özellikler yöredeki birçok otel ve motele örnek olmuştur. Bunları yok olmadan günümüze ulaşmasını sağlayan Rahmetli Nail ÇAKIRHAN’ı saygı ile anıyoruz.

ORGANİK PAZAR

İlçede Cuma günleri kurulan pazar %80 itibariyle yörede yetişen Egenin ot ve sebze yemekler kültürüne uygun organik ürünlerin bulunabileceği yerlerdendir. Çevre yerleşim yerlerinin ihtiyaçlarını güvenle sağladıkları ender pazarlardan birisidir.